links

nieuws


-Als je yoga in de letterlijke vertaling van  'verbinding' bekijkt dan kun je de verbinding lichaam en geest noemen. En ook de verbinding  lichaam-geest-gevoel,  het individu en het universum, de mens met zijn ware natuur...


-Paul Grilley zegt in de inleiding van het boek 'Insight Yoga' van Sarah Powers: 'Yoga: a system of practices that activates all levels of a human being'.


-In de opleiding van Saswitha werd ons de eerste dag verteld over Patanjali van wie de eerste geschriften over yoga bekend zijn en die leefde ergens in de periode tussen 200 v.Chr tot 300 n.Chr., (meestal lees je 200 v.Chr.). Hij schreef in de 'sutra's' o.a. over het achtvoudige pad die je als yogi kunt gaan.

Hij schreef (in het sanskriet): citta vrtti nirodha , vertaald als ' yoga is het stilleggen van de wervelingen van de geest'. Wanneer de wervelingen tot rust zijn gekomen vind je rust, het is als het ware een methode om de rust te vinden en om zo bij jezelf te komen, en door bij jezelf te komen ook antwoorden te vinden op je diepste levensvragen.


-Ooit zag ik in een amerikaans yogatijdschrift  (yogajournal) een aantal kreten van diverse mensen over de betekenis van yoga voor hen.

Zo stond er: 'Yoga is the key to the best possible version of my life!!!'

Enige andere opmerkingen: 'For me, yoga is the ultimate relief & injury recovery. It streches both my muscles & my mind to the fullest',   'Yoga is healing',    'Practicing yoga has made me a more patient parent',    'Yoga allows me to leave it all on the mat. any worries, anxieties, fears, insecurities.....just leave it all on the mat',    'Yoga welcomes everybody'.


-Yoga betekent voor iedereen wat anders en dat kan in de loop der tijd veranderen of wisselen. Als je aan yoga begint maak je een groei door en die is voor een ieder anders net zoals we ieder een ander individu zijn, met een ander leven en anders in het leven staan.

In de yogalessen gaat het niet om prestatie, maar om te ervaren wat een oefening of een houding jou te bieden heeft. Ieder gaat daarin zijn eigen weg en voelt voor zichzelf waar de grens

op dat moment ligt.  Zo bevordert het o.a. je zelfbewustzijn. Dat je dan waarschijnlijk tevens soepeler en leniger en sterker wordt is mooi meegenomen.


-Op veel plaatsen kun je een rijtje tegenkomen van mogelijk gunstige effecten die yoga kan hebben.

Hieronder volgen een aantal

-- heeft een gunstige werking op de ademhaling, bloedsomloop, de

    spijsvertering, het kliersysteem,

-- maakt het lichaam soepeler, leniger en krachtiger

-- geeft een betere balans en concentratie

-- zorgt voor betere slaap, verhoogde weerstand etc.

-- verhoogt het zelfinzicht en zelfacceptatie en daardoor     

    zelfverzekerdheid

-- zorgt voor afname van stress en meer rust

-- verhoogt het humeur en zorgt er voor dat je positiever in het leven

    staat.Maar wat je ook doet in de yoga; doe het van harte!
 

wat is yoga

(vervolg)