links

nieuws

Het eerste yogaboekje kocht ik in 1987 net voor vertrek naar Afrika.

Mijn echtgenoot en ik verhuisden met ons eerste kindje naar Tanzania, om vier jaar in een ziekenhuis 'in het veld' te gaan werken.

Mijn eerste echte yogales kreeg ik pas vele jaren later.


Terug in Nederland ging ik, naast het assisteren in de huisartsenpraktijk van mijn echtgenoot en ons gezin met een kind met Down's syndroom, een cursus keramiek volgen en ben na korte tijd als autodidact verder gegaan. Al vrij snel werd ik uitgenodigd in galeries te exposeren en later had ik mijn eigen galerie onder de naam 'Status Aparte'. Een fantastisch proces was het totdat mijn lichaam ging protesteren.


Die eerste yogales ging ik dan ook eigenlijk op 'doktersadvies' doen vanwege een aantal lichamelijke klachten. Mijn 'huisarts' had al vaker geadviseerd yoga te gaan doen en ik had het steeds opzij geschoven totdat op een gegeven moment de tijd rijp was.


Als kind van vier ging ik klassiek ballet doen, later uitgebreid met nog meer klassiek en jazz balletlessen. Tot m'n zeventiende was het een belangrijk item in mijn leven. Het fysieke en met beweging bezig zijn was me dus vertrouwd. Maar de ervaring van de beweging, gedragen door de adem, het naar binnen keren, de eindontspanning en de uitwerking van dit alles was totaal nieuw voor me.


In de loop der tijd verbeterden mijn lichamelijke klachten aanzienlijk, zo kon ik ook weer zonder rugklachten op een vreemd bed slapen en voelde ik me aan alle kanten prettiger, rustiger, stabieler.  Ik besloot de opleiding 'Yoga en Wijsbegeerte'  bij Saswitha te Bilthoven te gaan doen en het voelde als een cadeau voor mezelf, en als het vervolg op de 'ontdekkingsreis' die ik gegaan was. Tevens had ik het idee dat als het mij zoveel te bieden had , dat voor anderen wellicht ook zo kon zijn en ik daarin wat zou kunnen doorgeven.

Na het examen voor lesbevoegdheid als yogadocent gehaald te hebben en het bijbehorende filosofiegedeelte ben ik eerst heel druk geweest met de lunchroom die wij gingen starten voor onze zoon Elmer met Down's syndroom en nog enkele mensen met een verstandelijke beperking. (www.elmersgroningen.nl)


Zodra er iets meer ruimte voor mij kwam ben ik gaan lesgeven en verder gegaan met andere yoga-opleidingen en me nog meer verdiept in deze 'wetenschap' en meer en meer is het in 'mijn systeem' gaan wortelen Juist in deze hectische tijd bleek de yoga steeds mijn rustpunt, mijn manier om even tot mezelf te komen en energie op te laden.

Dat hoop ik ook over te brengen in mijn lessen.


over yoga van harte - status aparte : lees verder


 
 Monique

(vervolg)